Over mij

Gwen Liu

Ik ben geboren in Hong Kong en op 7 jarige leeftijd naar Nederland verhuisd. Van jongs af aan wilde ik arts worden. Ik heb geneeskunde gestudeerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Destijds wilde ik chirurg worden, iets met mijn handen doen, handelen en op korte termijn resultaat waarnemen. 

Werkervaring

Na het behalen van mijn artsenbul heb ik 3 jaar in Engeland gewerkt en ben teruggekomen naar Nederland voor mijn chirurgie opleiding (Leiden en Den Haag). Daarna heb ik met veel plezier 14 jaar als chirurg gewerkt, waarbij ik ook vrijwilligerswerk in Tanzania heb gedaan. Gaandeweg merkte ik in het werk als chirurg hoe belangrijk communicatie is, zeker bij oncologische patiënten was het belangrijk hoe zij begeleid werden. Hoe patiënten met het slechte nieuws omgingen varieerde fors.

Terwijl ik me voorheen vooral met het lichaam bezighield, was mijn nieuwsgierigheid naar het ‘mens-zijn’ gewekt. ‘Wat beweegt mensen’ was een vraag die mij in toenemende mate ging interesseren. Ook de vraag ‘wat beweegt mij eigenlijk’ vroeg om een antwoord.

Psychiater

Ik ben in 2011 gestart met de opleiding tot psychiater en deze heb ik in 2016 afgerond. Mijn opleiding heb ik bij GGz Breburg, ETZ ziekenhuis en de Viersprong in Halsteren gedaan. Ik heb in het ziekenhuis in Dordrecht gewerkt tot 1 januari 2020. In 2019 ben ik gestart met een eigen praktijk.

Ik hanteer een integrale psychiatrische benadering. Er wordt niet alleen naar de ziekte en problemen gekeken, maar naar de hele mens en hoe die in het leven staat. Ook de geschiedenis van de voorouders kan van belang zijn. Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De behandeling richt zich op een betere integratie van lichaam en geest, van voelen en denken, waardoor meer veerkracht, flexibiliteit en aanpassingsvermogen ontstaat.